Gemaakt met Sparkle

Holy Heële

Ik kijk vooruit. Ik knijp mijn ogen dicht tot spleetjes. Door mijn oogharen kijk ik in de toekomst. Ik laat mijn gedachten de vrije loop. Geef me over. Het einde van 2018 is in zicht. Nog een paar kalenderblaadjes te gaan. Het is bijna kerstmis. Een eenzame man loopt met zijn hondje door Heerlen. Het regent, sneeuwen doet het al jaren niet meer. Het hondje snuffelt aan de sokkel waarover een leeggelopen kerstbal zich triest drapeert. Een klein groepje toeristen, per ongeluk gestrand in Heerlen, houdt zich op bij de drie kraampjes waarvan het kraampje dat geglaceerde appels zou verkopen al drie dagen is gesloten. Gesloten, op last van de gemeente, wegens het ontbreken van een ventvergunning. Een initiatief om een ijsbaan op de markt te openen is mislukt. Een ambtenaar is door het ijs gezakt en het water staat tot aan het altaar van de Pancratiuskerk. De door de ondernemers van de binnenstad ingehuurde Kerstman leunt tegen de gebarricadeerde winkelruit. Hij drinkt. Hij heeft de afgelopen dagen nog geen kind gezien. Het “ Ho Ho Ho” is zeker niet op hem van toepassing en neemt nog een slok van zijn goedkope gin. De speciaal voor de gelegenheid gemaakte “mural”, een afbeelding waarin “kerstboom zombies” met zuurstokken door het hart gestoken waggelend proberen de arrenslee te demonteren, is nog maar nauwelijks zichtbaar. Milieu voorschrift eiste het gebruik van waterverf. De regen in de decembermaand heeft zijn werk gedaan. Erg zuur. Zure regen. De container op het plein staat los van de Kerstmarkt. Deze is eigendom van het verhuisbedrijf dat voor het einde van het jaar de voorraad van de laatste middenstander moet ophalen. Juli 2018. De gemeente heeft onmin met Holy Moly. Hangen elkaar in het engelenhaar zogezegd.   Ik heb geen zicht op de schuldvraag. Weet van de kritiek op het concept. Zie ook de koudwatervrees voor het vervolg. Geef initiatieven een kans om te groeien. Pas aan, stel bij. Zelfs het laaghangend fruit is niet te oogsten in het eerste jaar. Verbind en geef vertrouwen. Stel kaders. Urban was de gedachte. Toch geen dorpspolitiek!

Oudejaarsconference 2014

“ Clement “

COLUMNS 

(Selectie)

Donker Zwart

Het is laat. Henk is op weg naar huis. Net als de nacht is hij ook al een paar keer gevallen. De weg van het stadion naar de Parmetellenstraat 34 leek langer dan anders. Vallen en opstaan. Zoals de club die hij die avond zag degraderen. Teleurstelling, boosheid en verdriet. Normale emoties voor iedereen met liefde voor een club. Henk is alleen. Normaal namen ze met de vriendenclub nog wel eens een biertje. Het zuur was vanavond niet weg te spoelen. Al jaren naar de club met dezelfde vriendengroep. Vroeger aten ze voor elke thuiswedstrijd bij de zelfde Chinees. Ze noemden zich de “kroepoeksclan”. Vrienden. Bij winst en verlies. Henk probeerde de beelden in zijn hoofd te verdringen. Het gevoel van onmacht bij die tweede tegengoal. De walging bij het zien van de afgebroken stoeltjes die het veld opvlogen. Zijn vriend, Thei, had er geprobeerd nog een grap van te maken. “Goed dat ze die stoeltjes al opruimen, die zitplaatsen hebben we volgend jaar toch niet meer nodig”. Henk had er niet mee kunnen lachen. Almere City. Ze zijn verdomme nog geen 50 jaar droog. Poldervoetbal. Scheuren in het zwart en geel. Hij voelde de boosheid weer opkomen. Boosheid over de agressie. Boosheid over het feit dat zonder ME en bereden politie mensen niet veilig uit een stadion konden. Henk staat voor zijn eigen voordeur. Binnen brand nog licht. Alie begrijpt hem en maakt de voordeur open. “Ach Henk” troost Alie “ het komt wel goed. “Nee Alie, het komt niet goed”. “Het gaat jaren duren”. “Kunnen we morgen in Sittard gaan winkelen?” in een poging van Alie het onderwerp te veranderen. “Pilsje?”. “Mij krijg je met geen paard naar Sittard nu” roept Henk in de richting van de keuken. Alie zet het flesje Jupiler voor Henk neer. Henk zucht diep. “Heb ik je al verteld van de nieuwe vriend van Natasha?” Zegt Alie  die niet helemaal begrijpt waarom Henk zijn bier in de plantenbak schenkt. “Zul je leuk vinden, hij houdt ook van voetbal” “Prima” bromt Henk. “Waar komt ie vandaan?” “Weet ik niet precies, Amby geloof ik”. Henk gaat naar de kelder, hij heeft zin in jenever.

Tweet

Op de lijst van dunste boeken ter wereld staat het studieboek “ Twitter voor Dummies “. De lijst wordt overigens aangevoerd door een vlugschrift dat de titel draagt : “Humor in Zuid-West Kazachstan tijdens het interbellum”. “Twitter voor Dummies beslaat twee bladzijden. Op de eerste bladzijde prijkt de tekst : “Twitter, doe het niet !”. Op de tweede pagina kunnen eigen aantekeningen worden gemaakt. Uit zijn recente “gas tweet” blijkt dat burgemeester Houben dit boek niet gelezen heeft. Houben mikt een vreemd bericht de wereld in. “dat Nederland zich door een paar Groningers de gasrijkdom laat afnemen”. Onbegrijpelijk. Onbegrijpelijk uit het brein van Houben die toch zeker niet in de top 300 “domste mensen” voorkomt. Wat bezielt Houben? De reacties van twitterende legioen zijn net zo verwerpelijk. Het politiek correcte “twitternailje” laat geen kans onbenut zichzelf in de kijker, of in het geval van twitter, zich in het schermpje te spelen. Ik begrijp de achtergrond van zijn bericht niet. Is het de warmte van de laatste weken? Als er één provincie is, die het gevoel van onrechtvaardigheid uit een voormalig “win-gebied” moet het begrijpen is het de provincie Limburg wel. Zeker omdat op basis van dit gevoel van onrechtvaardigheid een diepe groef van minderwaardigheid door de provincie is getrokken. Dieper dan de diepste mijngang. Het einde van de gaswinning heeft verstrekkende gevolgen. Wat te denken van Big Benny die elk optreden begint met “ Gaaaas” Houben wordt uitgenodigd door zijn Groningse ambtgenoot. Was het daar dan om te doen? Laten we hopen dat hij niet op de mestkar door Loppersum getrokken wordt. Als je graag uitgenodigd wilt worden, zou ik een wethouder op de Malediven beledigen. Groningen is prachtig, maar een reisje naar de Indische oceaan is te verkiezen boven Groningen. Twitter voorziet in te weinig tekens om een statement te onderbouwen of te nuanceren. Als je over te weinig letters beschikt, laat het dan! Facebook en Instagram bouwen een tijdklok in voor gebruik van het platform. Dus, dicht die kraan! Ook voor twitter! 

Oudejaarsconference 2012

“De Ark”